Штаб-сержант США Ґордон Блек (ліворуч) і його російська дружина Олександра Ващук

Із кількох відео, які Радіо Свобода знайшло у TikTok , стали відомі деякі деталі життя американського солдата, якого нещодавно заарештували у Росії за звинуваченням у крадіжці. Їх оприлюднила росіянка, яка називає американського військовослужбовця своїм «чоловіком».

Пресслужба російського суду у далекосхідному місті Владивосток 7 травня повідомила, що штаб-сержант США Ґордон Блек був заарештований п’ятьма днями раніше за звинуваченням у «крадіжці, яка завдала значної шкоди заявниці».

Згодом армія США підтвердила арешт Блека.

Тим часом агентство Associated Press з посиланням на кількох анонімних американських чиновників повідомило, що Блека звинувачують у крадіжці у його дівчини, з якою він раніше мав довготривалі стосунки, коли базувався у Південній Кореї.

Радіо Свобода знайшло обліковий запис TikTok партнерки Блека, уродженки Владивостока Олександри Ващук, яка оприлюднила численні відео пари разом у Південній Кореї, у тому числі принаймні одне, на якому Блек зображений у формі армії США.

Серед сотень відео TikTok, які часто містили ненормативну лексику, оприлюднених 31-річною Ващук, є кілька, у яких вона називає Блека своїм «чоловіком», а інколи «піндос» – російське сленгове слово, яке використовують для назви американців.

В уніформі

Будь ласка, зачекайте

Більшість спільних відео пари в 2022 і 2023 роках, схоже, були зняті в Південній Кореї, де як Ващук каже у TikTok, вона прожила понад п’ять років.

За словами офіційних осіб США, Блек був дислокований у Південній Кореї та мав повернутися до штату Техас, але замість цього вирушив до Росії. Його затримання стало черговим у серії арештів громадян США в Росії, які багато хто сприймає як спробу Кремля поповнити фонд для подальших обмінів в’язнями із Заходом.

Серед громадян США, ув’язнених в Росії, і журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева та Еван Гершкович з The Wall Street Journal, яких Росія заарештувала за звинуваченнями, які вони та їхні роботодавці відкидають як політично мотивовані.

Радіо Свобода не змогло підтвердити, чи саме Ващук є тією жінкою, у якої Блек, згідно зі звинуваченнями, щось вкрав. Дзвінки на телефон, який імовірно належить їй, залишилися без відповіді.

На одному з відео, оприлюднених в обліковому записі Ващук у TikTok, який вона закрила для громадськості 7 травня, Блек постає у військовій формі США, а його ім’я чітко на ній видно.

В одному відео Ващук просить Блека прокоментувати американсько-російські відносини для своїх підписників. Він повторює кілька тез, які часто використовує Кремль, щоб виправдати вторгнення в лютому 2022 року, і називає НАТО «доволі агресивним».

«Я розумію позицію Росії, звичайно. Вони хочуть захистити свою країну», — каже Блек у відео, перш ніж Ващук втручається і каже, що колишній президент США Дональд Трамп «кращий», ніж нинішній президент США Джо Байден.

Американсько-російські відносини

Будь ласка, зачекайте

На більш безтурботних відео можна побачити, як Ващук і Блек разом ходять на вечірки в барах і обговорюють культові російські фільми «Брат» і «Брат 2», як містять антиукраїнський сантимент. До того ж Блек каже, що заснув під час першого фільму.

У клубі

Будь ласка, зачекайте

Блек говорить кілька російських фраз у кількох відео, включно з російською фразою «пішов на**й».

Розмова на кухні

Будь ласка, зачекайте

В одному відео Ващук знімає біля Кемп-Хамфріс, об’єкта армії США у близько 60 кілометрах на південь від Сеула.

Кемп-Хамфріс

Будь ласка, зачекайте

Матір Блека, Мелоді Джонс сказала, що її син приїхав до Росії, щоб відвідати свою дівчину, повідомило видання CBS News

«Будь ласка, не катуйте його [або] не завдавайте йому болю», — сказала Джонс, коли її запитали, чи хоче вона щось сказати Росії.

Як повідомляє Associated Press з посиланням на анонімних американських чиновників, Блек і його російська дівчина, схоже, мали побутову сварку минулого року, після чого вона повернулася до Росії з Південної Кореї.

Associated Press також цитує чиновників, які стверджують, що Блек не повідомив свій підрозділ про те, що він їде до Росії, хоча він фактично перебував у відпустці для повернення до Сполучених Штатів, і що він не отримував дозволу на поїздку туди.

Одна з фотографій Блека та Ващук, яку поширили російські державні ЗМІ, є селфі, яке американський солдат зробив, коли пара сиділа в ресторані.

Навесні 2023 року Ващук оприлюднила цю саму фотографію на своїй сторінці у Facebook, яку закрила від громадськості 7 травня, але Блека повністю видалила із зображення за допомогою фотошопа.